The transformed Library at the end of the summer.

The transformed Library at the end of the summer.

Olin Workshop on the Library Design/Build

Keywords: User Experience Design, Space Design, Fabrication, Branding

The Olin Workshop on the Library (OWL) is a task force that seeks to realign the library's resources with the needs and culture of the Olin community.

Our inaugural Design/Build team consisted of five Olin students, two recently graduated alumni, a mechanical engineering professor, and our library director. We undertook a variety of tasks, from simply cleaning out old clutter, to painting walls, to designing new hacks to improve the library experience.

By the end of the summer, OWL was able to mold the library into a dynamic resource: we built new furniture and refinished old furniture, and then put casters on (nearly) everything to create a modular space, capable of accomodating both everyday traffic and large cultural events on campus. We gave new definitions to old spaces, revamping dreary team rooms and reorganizing the collection to minimize wasted space and therefore carve out new working environments. We brought life into the library via a mobile and modular planter system, and updated the Library's branding and wayfinding. We collaborated with the architect who designed the library's new reading room, Annie Barrett, and a Providence-based design firm, Work-Shop.

The result is a prototype of library where community members can be a bit loud and get work done alone or with others, but can also retreat to a quiet space. It was—and is—a space that is meant to evolve over time and change to suit the needs of the ever-changing Olin Community.

 

Designer
June - July 2015
rewritethelibrary.org
Team: Nick Eyre, Jeff Goldenson, Aaron Greiner, Aaron Hoover, Scott Mackinlay, Charlie Mouton, Alex Spies, Logan Sweet

 

 
supergraphicsWorkspace.jpg

Developing a brand

I was charged with the task of creating a supergraphic for the circulation desk, which ended up turning into a cornerstone of the Library brand.

Prototyping supergraphics using a projector.

Prototyping supergraphics using a projector.

The new Circulation Desk supergraphic.

The new Circulation Desk supergraphic.

The slant branding deployed on team room signage.

The slant branding deployed on team room signage.

tables.jpeg

Fabricating platforms for work

We chose to add a variety of work surfaces to the library to facilitate different speeds types of interaction. We refinished existing tables and fabricated new ones.

scrum.JPG

Working in an agile environment

Our team engaged in weekly sprints. We used Scrum methodologies to stay organized, and cherished our frank and constructive retrospectives.

visualradio.jpeg

Pursuing curiosities

We let our imaginations run wild. We expanded the meaning of the Library experience with mobile stacks on casters, a Visual Radio, and greenery.

Invitation to the inaugural tour of the new Library.

Invitation to the inaugural tour of the new Library.